Celebrem el Dia Internacional de la Dona fent memòria i donant valor al femenisme, moviment clau que ha lluitat, lluita i lluitará per aconseguir un món més just, més igualitari i amb millor qualitat de vida, un món on tots i totes tinguem les mateixes oportunitats d’excercir els nostres drets i gaudir de la nostra vida!
Moltes dones han treballat intensament perquè avui nosaltres puguem votar, tenir un compte bancari, anar a la universitat, ser científiques o reconegudes polítiques….Encara hi falta però gràcies a elles hem avançat milers de km en el camí cap a la igualtat. Aquí teniu algunes dones que han marcat la nostra història:
- Olympe de Gouges (França, 1748 – 1793): Escriptora i periodista francesa, autora de la “Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana” (1791), el primer document històric que va reivindicar la igualtat jurídica i legal de les dones.
- Lucrecia Mott (EU, 1793-1880) i Elisabett Cady (EUA, 1815-1902): Líders de la 1a Convenció dels Drets de les Dones a EE.UU l’any 1848 i autores de la “Declaració de Seneca Falls” en la qual reivindicaben plena ciutadania, igualtat i dret al vot.
- Emmeline Pankurst (Regne Unit, 1858 – 1928): líder del moviment sufragista britànic que va desafiar l’ordre públic per aconseguir el dret al vot. El sufragi femení a Regne Unit es va aconseguir l’any 1928
- Clara Zetking (Alemanya, 1857-1933):política comunista alemanya gràcies a qui celebrem el Dia de la dona des de l’any 1910, després de que ho proposés a la II Conferència Internacional de Dones Socialistes celebrada l’any 1910 a Copenague.
- Teresa Claramunt (Catalunya, 1861-1931), treballadora tèxtil i sindicalista. Va impulsar juntament amb Ángeles López de Ayala i Amàlia Domingo la primera organització feminista espanyola, Societat Autònoma de Dones de Barcelona.
- Clara Campoamor (Madrid,1888 – Lausana,1972): advocada, activista feminista i diputada del Partit Republicà Radical. El discurs que va pronunciar al Parlament l’1 d’octubre de 1931 en defensa del vot femení va donar lloc a l’aprovació del sufragi universal femení a Espanya.
- Betty Friedan (EU, 1921-2006): escriptora i feminista nord-americana. La seva obra “La mística de la feminitat” (1941) va impulsar a les dones de la època a sortir de casa i reivindicar conjuntament l’espai públic.
- Simone de Beuvoir (França, 1908-1986): filòsofa, professora i feminista francesa. El seu assaig “Le deuxième sexe”, publicat l’any 1941, es considera una de les obres fundacionals del feminisme.
- Nawal al-Sa’dawi (Egipte,1931), escriptora, metgessa i activista pels drets de les dones. Dedica la seva vida a la reivindicació dels drets de les dones a Egipte, a la lluita contra la desigualtat i contra la mutilació genital masculina i femenina.
A aquest llistat hi falten moltes dones! No dubteu a compartir amb nosaltres les dones que per vosaltres han sigut o són claus en la nostra història!!!!!